Dżem z dzikiej róży

Dodano: 2007-12-05 - autor: martunia0704

Zobacz podobne przepisy:

Składniki:
50 dkg owoców z dzikiej róży
80 dkg cukru
1 łyżka soku z cytryny
laska waniliowa lub cukier do smaku
6 szklanek wody

Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać połowę cukru i owoce, gotować kilka minut aż te ostatnie staną się szkliste. Odstawić na dobę. Do wywaru dodać resztę cukru, sok z cytryny, wanilię. Całość powoli gotować mieszając aż konfitury nabiorą odpowiedniej konsystencji. Gorące konfitury przełożyć do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć.



poleć  znajomemu/ej poleć znajomemu/ej drukuj stronę drukuj stronę
637 odsłon
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (brak ocen)
Loading ... Loading ...

<< Polędwica z rusztu Podgrzybki marynowane >>

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować , aby pisać komentarze..

Kategorie przepisów

Znajdź przepis

Najczęściej oglądane artykuły