Pyszny skubaniec

Dodano: 2007-12-05 - autor: nevermind90

Zobacz podobne przepisy:

- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu – ciasto będzie bardziej kruche)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek; wiśni; rabarbaru; jagód; jabłek itd. )

Sposób przyrządzania:

Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.



poleć  znajomemu/ej poleć znajomemu/ej drukuj stronę drukuj stronę
86 odsłon
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (brak ocen)
Loading ... Loading ...

<< Orzechowiec krakowski Sękacz >>

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować , aby pisać komentarze..

Kategorie przepisów

Znajdź przepis

Najczęściej oglądane artykuły